Sessió de formació “Dirigir en femení”, a càrrec d’Anna Mercadé

L’Associació 50a50 ha celebrat aquest dijous 19 de gener una sessió de formació en lideratge femení impartida per la nostra presidenta, Anna Mercadé.

Partint de la premissa de què la societat està construïda per homes i sostinguda sobre les dones, Anna Mercadé ha explicat com la societat patriarcal està organitzada i dirigida segons la visió, el cicle de la vida i els objectius masculins. Així doncs, la norma és masculina. És per això que, com afirma la nostra conferenciant, no es tracta només de canviar la legislació vigent, es tracta de canviar les estructures de poder, que són transmeses a través de la cultura i la societat.

El lideratge que fins avui dia ha imperat a les empreses (jeràrquic, piramidal, autoritari) ens ha portat a una situació de competitivitat extrema, on les dones mai no hem tingut lloc, ha detallat Mercadé. És per això que històricament ens hem vist relegades a la llar i les cures, causant així enormes pèrdues de talent femení.

A més, hem hagut d’optar entre la identitat suposadament femenina orientada i conduïda cap a la família i l’adopció del “model masculí” de dedicació total a la feina, sense que es contemplés la conciliació entre vida laboral i vida familiar.

Mercadé també ha destacat la importància de les diferències biològiques, així com de la intel·ligència emocional. Les dones ens caracteritzem per la sensibilitat, l’empatia, la intuïció, l’adaptació al canvi, la flexibilitat, la mirada a llarg termini i la capacitat mediadora, entre d’altres. És per això que tenim un estil de lideratge propi: el lideratge femení.

Com explica la nostra presidenta, es tracta un tipus de lideratge transformacional, obert i participatiu, basat en l’organització horitzontal o en xarxa, la mediació de conflictes i l’organització racional del temps.

Finalment, Anna Mercadé i Fernando ha insistit en la necessitat d’un canvi de paradigma, on les empreses advoquin per les competències i els valors femenins. És per això que és vital fomentar la cooperació i col·laboració entre dones, el colideratge, la solidaritat, unitat i complicitat, l’autoestima, la confiança i també la creació i foment de xarxes professionals nutritives.

Per acabar la sessió, s’ha obert un debat distès entre les participants on s’han compartit vivències i opinions sobre lideratge, conciliació familiar i representació femenina a les empreses, principalment. A més, les participants han rebut un exemplar del llibre Dirigir en femenino, d’Anna Mercadé i Fernando.