Reprenem el club de lectura amb Glòria de Castro, autora de la novel·la “L’instant abans de l’impacte”

Hem reprès el club de lectura de l’Associació 50a50 amb la novel·la “L’instant abans de l’impacte” de Glòria de Castro, amb qui hem tingut el plaer de comptar durant la sessió.

“L’instant abans de l’impacte” és una novel·la que analitza la maternitat, les polítiques de conciliació i la societat del consum, retratant una realitat amarga a què moltes dones s’enfronten diàriament al món laboral. La protagonista de la novel·la, basada en les pròpies vivències de l’autora, viu en desengany: el de descobrir què suposa realment ser mare.

Durant la sessió, moderada per Anna Mercadé i Cristina Oliva, l’autora ha relatat la situació d’assetjament laboral què va portar-la a ella a escriure aquesta novel·la, així com algunes de les seves experiències personals que, posteriorment, han inspirat trossos del llibre.

És un text que en permet extreure les nostres pròpies conclusions en clau feminista. De fet, durant la sessió, Cristina Oliva ha destacat que es tracta d’una novel·la molt encertada per a les dones joves, ja que trenca amb la falsa il·lusió d’igualtat que viuen moltes dones abans de ser mares.

La sessió ha transcorregut com una conversa distesa entre companyes, on s’ha creat debat no només sobre l’argument de la novel·la, sinó també sobre totes les temàtiques que aquesta treu a la llum: el consumisme, els perills de les noves tecnologies, la pressió estètica, la maternitat… En addició, les assistents han compartit dubtes, inquietuds i experiències molt enriquidores.

A més, Glòria de Castro ha fet una crida a la necessitat de valorar les feines de cures, apel·lant a les responsabilitats dels homes, les empreses i les administracions. Finalment, s’ha parlat sobre els nous models d’home i els rols en la parella, així com la càrrega mental de les dones i els obstacles que posa la societat a la  corresponsabilitat familiar. Com ha destacat Anna Mercadé, actualment les empreses valoren més estar present, que les capacitats de les treballadores.