Per què no es parla de la síndrome de l’hybris?

La sessió del club de lectura de 50a50 sobre el llibre “El síndrome de la impostora”, d’Elisabeth Cadoche y Anne de Montarlot (Península), ha esdevingut una classe magistral de feminisme i empoderament.

D’acord amb la sinopsis del llibre: “Per què a l’escola les noies creuen que no han estudiat prou i, en canvi, els nois pensen que «l’examen era molt difícil»? Per què actualment, encara que les estadístiques continuïn mostrant que elles treuen millors notes, ens segueix mancant confiança? Per què la majoria de dones senten que són un frau a la feina i que els seus èxits són només fruit de la bona sort? Això és el que es coneix com a síndrome de la impostora: una manca d’autoestima que et porta a dubtar constantment del teu potencial.”

Una de les editores d’Edicions Península, Rosario Gómez, qui ha participat a la trobada, ha destacat que el llibre és “un magnífic exercici de sororitat”.

La vicepresidenta de 50a50 Mar Gaya ha afegit que també és molt interessant per l’equilibri que aconsegueix entre la part divulgativa i la part acadèmica. Amb tot, ha reconegut que qüestiona l’existència de la síndrome de la impostora.

“Les dones hem estat socialitzades amb l’emoció de la por i això no és casual perquè és la millor manera de controlar. Per què anomenar-li síndrome a la nostra forma de demostrar la nostra vulnerabilitat? Per què no parlem de la síndrome de l’hybris en els homes, que es caracteritza per generar un ego desmesurat? Sembla que tenim una síndrome perquè no ens estem comportant com els homes. Fins a quin punt ens sobre responsabilitza i ens culpabilitza parlar d’aquesta síndrome?”, ha argumentat Mar Gaya.

Val la pena escoltar tota la dissertació d’aquesta experta en igualtat a la gravació de la sessió online.