Lideratge femení en el sector turístic

Continua el cicle virtual ‘Lideratge femení en sectors econòmics estratègics durant la pandèmia’. La tercera sessió de la sèrie ha estat enfocada en donar visibilitat a com les dones lideren el sector turístic de la ciutat de Barcelona durant la pandèmia.

Primerament, Maria José Blanco, responsable del programes d’Emprenedoria de Barcelona Activa, ha donat la benvinguda introduint la sessió a càrrec de Xavier Marcé, regidor de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, i Marian Muro, directora de Turisme de Barcelona.

Xavier Marcé ha volgut compartir una reflexió sobre el canvi de paradigma que estem vivint avui en dia. Ha establert un símil amb la invenció de l’empremta a mitjans del segle XV: “L’impremta va permetre en poc temps la democratització de la lectura, que va causar la posterior modernització i l’aparició de la il·lustració”.  Marcé ha remarcat la importància dels canvis en les estructures de poder: “En aquell moment, es va construir un canvi que va afectar profundament a l’estructura de poder establerta. Ara, toca impulsar el canvi que permeti a les dones formar part de l’estructura de poder que predomina a l’actualitat”. Marcé ha afegit aquest canvi de paradigma aportarà enormes canvis en el paper dels homes i les dones en la futura construcció de la societat.

Tot seguit, Marian Muro ha mostrat la presència de les dones en el sector del turisme: “Les dones representen un 57% del total de la força laboral en el sector del turisme. Tot i així, només un terç arriben a càrrecs de responsabilitat i un 3% són CEOs de companyies turístiques”. Aquestes dades demostren com la incorporació de la dona en el sector turístic és fàcil, però és molt difícil que pugui arribar a llocs d’alta responsabilitat.

A continuació s’ha donat pas a la taula rodona, moderada per Anna Mercadè, presidenta de l’Associació 50a50que ha reunit a Laia Andreu, fundadora d’Onvaig.cat, i a Inés Miró – Sans, cofundadora de Casa Bonay.

Laia Andreu ha explicat com ha hagut de reinventar la seva empresa per fer front als reptes envers la crisi actual: “Hem creat una consultoria per tal de poder assessorar a altres empreses turístiques sobre com poder oferir experiències relacionades amb el turisme de proximitat”.  Per una altra banda, Inés Miró – Sans ha destacat com la participació de l’hotel en la ciutat l’ha ajudat a poder subsistir quan el turisme s’ha vist profundament reduït. “Som un hotel de barri per al barri, volem impactar a la ciutat integrant-nos en ella” ha afirmat la ponent.

Anna Mercadé ha remarcat que per superar la crisi post-covid cal que les administracions facin inversions en el sector. Ha demanat que es compleixi la Llei d’Igualtat i que les empreses creïn plans d’equitat per així reduir la bretxa salarial i ajudar les dones a subsistir en aquesta crisi. Finalment, Miró – Sans ha afegit que per tal de remuntar el sector “es necessita una oferta de qualitat i valor”.

La pròxima sessió estarà enfocada al lideratge femení en l’economia digital i la tecnologia. Altres sessions que es duran a terme més endavant són: les cures i serveis a les persones, la salut i alimentació i les indústries culturals i creatives.