L’estil de vida saludable, sector de present i futur

El sector de la salut i l’alimentació ha tancat el cicle de jornades virtuals ‘Lideratge femení en sectors econòmics estratègics durant la pandèmia’, organitzat per Barcelona Activa i l’Associació 50a50.

Sota el títol “Les dones al sector de la salut i l’alimentació a Barcelona en l’era del Covid-19”, la sessió s’ha focalitzat en donar veu a les dones que lideren aquest sector, que ha tingut un pes important durant la pandèmia.

Primerament, Álvaro Porro, comissionat d’Economia Social, Verda, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona, ha presentat el projecte de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible de 2021. En aquest marc, es desenvoluparan més de noranta projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible: “Volem que la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible sigui una oportunitat per a molts sectors econòmics i socials, amb l’objectiu de transformar el nostre model alimentari”.

La sòcia de 50a50 Carol Daunert ha moderat la taula rodona, que ha recollit l’experiència de tres emprenedores: Irina Costafreda, fundadora d’Obbio; Montserrat Mas, directora general d’Ubae Fitness; i Chiara Bombardi, fundadora del Bistrot Rasoterra i d’Inimitable i presidenta d’Slow Food Barcelona.

“Vaig emprendre per vocació amb el món empresarial i alimentari, i convençuda de la creació de projectes que enriqueixen -ha explicat Irina Costafreda-. Barcelona és una ubicació perfecta per al meu negoci per la sensibilització amb l’alimentació saludable que té la ciutat”.

Les ponents han exposat els reptes i les oportunitats sorgides per la pandèmia. “Hem creat una plataforma molt complerta per fer activitat física online, on tenim un gran públic de parla hispana i oferim serveis virtuals com l’assistència mèdica”, ha comentat Montserrat Mas. Bombardi ha afegit: “La situació actual dels restaurants és complexa. Amb la pandèmia, l’alimentació ha sigut objecte i subjecte de canvis molt grans. Quan passa una cosa així, s’ha de fer un pas endavant cap a la sostenibilitat”.

També s’ha posat en valor el paper de la dona com a persona impulsora de la salut dins la llar. “La dona és la principal consumidora i la que s’encarrega de l’aprovisionament del menjar”, segons Costafreda. “En canvi, el món de l’esport és un món masculí”, ha contraposat Mas.

Les tres empresàries han remarcat que s’ha despertat una consciència envers a cuidar més la salut i l’alimentació, i els canvis que s’han incorporat han vingut per quedar-se.

El cicle ha donat veu i visibilitat a les dones que estan liderant alguns dels sectors econòmics més importants de la ciutat durant la crisi provocada pel COVID-19. En aquest seguit de sessions s’ha posat de manifest el fet que la pandèmia ha colpejat fortament l’economia de la ciutat, i entre els col·lectius que s’han vist més afectats, hi trobem el de les dones, que ja presentava rellevants desigualtats socials i de gènere.