“La cultura és molt femenina”

La penúltima sessió del cicle “Lideratge femení en sectors estratègics durant la pandèmia” ha posat el focus sobre el sector de la indústria cultural, greument afectada per la crisi de la COVID-19.

Primerament, Mònica Mateos, gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona, ha presentat la situació de les dones en el sector cultural de Barcelona en el context extraordinari que estem vivint.

Mateos ha destacat com la direcció dels actes culturals mostra una tendència cap a la paritat. Tot i així, “si parlem de lideratge, en aspectes de direcció i gènere observem que només un 17% de festivals estan dirigits només per dones”, ha dit la gerent de l’ICUB. Tot seguit, ha afegit que “les dones som majoria com a usuàries, com a creadores s’està millorant i en premis i beques hi ha desequilibri en favor dels homes”.

A continuació s’ha donat pas a la taula rodona, moderada per Isabel Martínez-Cosentino, membre de l’Associació 50a50, i amb Gisela Romers Morales, cap de Ventes de Violets, productora audiovisual feminista; Iris Veras Pintos, cap de Màrqueting de Violets; Maria Lluïsa Samaranch, fundadora d’Sd·Edicions; i Raquel Bassas Català, gerent a Beba33, mànager musical i productora d’esdeveniments.

Isabel Martínez-Cosentino ha destacat que “la taxa d’atur de les dones duplica la dels homes en aquest sector degut a la pandèmia”, i ha preguntat a les ponents com han afrontat l’any amb la crisi.

Gisela Romers ha explicat com a Violets s’han reinventat: “Violets és una via d’expressió i d’apoderament femení i volem oferir eines audiovisuals per donar veu a les dones. Hem aprofitat les eines digitals per aconseguir fer curtmetratges a distància”.

Bassas ha dit que el 2020 hauria estat un gran any pel sector cultural, que encara no havia agafat el ritme previ a la crisi del 2009: “La feina d’aquest últim any ha passat per la reprogramació i anul·lació de concerts. Hi ha hagut molta ajuda entre professionals del sector. Tot i ser un àmbit on es veu només a l’artista, darrere hi ha una indústria molt gran que hi treballa”.

Per tal de potenciar el paper de la dona al sector cultural, Maria Lluïsa Samaranch ha afirmat que la feina s’ha d‘impulsar des de l’educació. “S’hauria de dir a les nenes que sí poden arribar als mateixos llocs i feines que els homes. Fins que no ho tinguem interioritzat, haurem de demandar aquesta paritat”.

Finalment, s’ha posat en valor el paper, cada vegada més predominant, de la dona dins del sector cultural. “La cultura és molt femenina. Ho era abans a nivell de consum, però ara ja ho es més a nivell de direcció”, ha afirmat Raquel Bassas.

La pròxima sessió estarà enfocada al lideratge femení en la salut i l’alimentació i serà la que tanqui aquest cicle.