Els partits del 14F prenen nota del clam de les dones

Sota la coordinació de l’Associació 50a50, el Fòrum Hipàtia, format per 23 entitats i associacions de dones i que engloba a més de 150.000 dones de tota Catalunya, ha organitzat el debat electoral Pre Hipàtia “Respostes al clam de les dones”, el primer debat en clau feminista de cara a les eleccions catalanes.

Celebrat a sis dies de les eleccions del 14F, el debat ha estat una gran oportunitat per escoltar de primera mà les propostes de les dones que aspiren a representar la ciutadania de Catalunya al proper Govern de la Generalitat, però sobretot ha permès que les candidates ens escoltin a nosaltres, a les associacions de dones.

Com ha dit la presidenta de 50a50, Anna Mercadé, “és el moment de fer política feminista”. Aquest primer debat electoral feminista ha permès visibilitzar el 50a50 i el Fòrum Hipàtia i portar a terme una potent acció de lobby amb els partits polítics. “Parlarem després del 14F”, ha avisat Mercadé a les candidates, després d’escoltar les seves propostes en clau feminista.

Durant l’acte, que ha presentat Ariadna Romans, han exposat i vehiculitzat el clam de les dones les Creus de Sant Jordi Joana Amat, Fina Rubio i Anna Mercadé. Per part dels partits polítics, han participat Anna Grau (número dos i primera dona a la llista de Ciutadans per la demarcació de Barcelona), Elsa Artadi (número quatre a la llista de Junts), Laura Vilagrà (número dos i primera dona a la llista d’ERC), Eva Granados (número dos i primera dona del PSC), Jèssica González (número tres d’En Comú Podem), Lorena Roldán (número dos i primera dona del Partit Popular), Joana Ortega (número dos i segona dona del PDeCAT), Eulàlia Reguant (número tres de la CUP) i Rosa Maria Orriols (número dos i segona dona del PNC).

Anna Mercadé, presidenta de l’Associació 50a50 i directora de l’Observatori Dona Empresa Economia, ha explicat que el Fòrum Hipàtia va publicar la passada primavera la “Declaració feminista davant la crisi provocada per la Covid-19“, proposant mesures amb perspectiva de gènere per ajudar a pal·liar la crisi, ja que les dones som un dels sectors més afectats. Un total de 430 entitats de Catalunya van subscriure aquesta declaració, però des del Govern no es va donar resposta. “L’únic que volem les dones és que es compleixi la llei, que se’ns escolti i participar en la governança”, ha afegit la presidenta de 50a50 i impulsora del Fòrum Hipàtia. Les candidates polítiques han fet una breu introducció sobre les solucions que proposen per fomentar la igualtat i el feminisme, i han parlat sobre la disposició d’una partida pressupostària de gènere.

Tot seguit, Joana Amat, presidenta de la Fundació FIDEM i de Copersona, ha al·legat que s’ha de treballar en el canvi cultural perquè no ens podem permetre la pèrdua del talent femení, i que s’ha de resoldre el desequilibri de la bretxa salarial: “Volem dones líders, volem dones referents, però si tenen tantes traves que els hi seguen la seva carrera professional, no les trobarem”. A continuació, s’ha interpel·lat a les participants sobre les seves propostes per fer front a la bretxa salarial i per donar impuls al lideratge compartit.

Finalment, en l’últim bloc temàtic, Fina Rubio, presidenta de la Fundació Surt i de la Xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDIPAS) , ha destacat el greu impacte de la crisi sobre les dones més vulnerables, i ha demanat als partits com faran front des d’una visió de gènere a les situacions de desigualtat. “Necessitem més equitat de gènere i més justícia social”, ha conclòs Rubio.

És la primera vegada que s’organitza un debat electoral en resposta al clam de les dones. Descobreix què han dit les representants dels partits que es presenten a les pròximes eleccions de Catalunya a través del següent vídeo.