El poder de les xarxes socials contra el masclisme

La sessió del club de lectura que ha organitzat l’Associació 50a50 sobre l’obra “Ahora contamos nosotras” de Cristina Fallarás ha estat una sessió de presa de consciència dels micromasclismes que assetgen a les dones a diari.

Periodista, escriptora i activista, Fallarás és impulsora del hashtag #Cuéntalo i de la desobediència civil com a acte revolucionari. El seu llibre explica la situació de com tres milions de dones s’animen a col·laborar en el relat de violència que han patit i segueixen patint. Fins fa res no existia un relat de la violència contra les dones. No per reticència d’elles, sinó per la imposició institucional i dels mitjans de comunicació. El moviment #Cuéntalo no només evidencia aquests silencis, sinó que crea una memòria col·lectiva de les agressions masclistes, narrades en primera persona.

“La violència fins ara no s’explicava, però el #Cuéntalo de Cristina Fallarás i el #metoo a nivell internacional han demostrat el poder de la comunicació i de les xarxes socials per lluitar contra el masclisme, les violències i els assetjaments sexuals i la por”, ha explicat la presidenta de 50a50, Anna Mercadé, qui ha afegit que “només explicant les coses hi pot haver una memòria col·lectiva contra les violències sexuals”.

La vicepresidenta Mar Gaya ha coincidit en la força de la sororitat que ha suposat i ha destacat el passatge en què l’autora relata que les estadístiques oficials sobre les agressions sexuals estan lluny de les estadístiques recollides per Cristina Fallarás, ja que en molts casos els agressors són de l’entorn de la víctima i per això no es denuncia.

Les participants al club de lectura han recalcat la necessitat de visibilitzar la percepció equivocada de la realitat que tenen les més jovenetes, que entenen com a normals actituds i comportaments masclistes que són inadmissibles.