El cicle Demèter identifica els reptes de les organitzacions per avançar cap a la igualtat

Per encàrrec de l’Agència de Transparència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Associació 50a50 ha organitzat i conduït el cicle Demèter “El repte de la igualtat a les organitzacions”, emmarcat en el Programa Demèter de l’Agència de Transparència, l’objectiu del qual és la transparència en l’equitat de gènere i la innovació en el bon govern.

Aquest cicle s’ha composat de quatre tallers dirigits a identificar els elements necessaris per reforçar els objectius del Programa Demèter, i a oferir reflexions i instruments per poder avançar cap a una igualtat real i efectiva a les organitzacions, a través de plans d’igualtat.

Els tallers, que han tingut lloc de forma telemàtica els dies 29 d’octubre i 3 i 12 de novembre, han comptat amb la participació d’entre 35 i 45 persones segons la sessió, majoritàriament procedents de l’administració pública de Catalunya, a nivell local i comarcal.

El cicle ha estat dissenyat per Mar Gaya, vicepresidenta de 50a50 i consultora en polítiques d’igualtat de gènere, amb la col·laboració d’Anna Mercadé, presidenta de l’associació i encarregada de fer el tancament d’alguns dels tallers, i de Neus Jordi, coordinadora de 50a50, qui també ha moderat les sessions. En totes elles ha participat de forma activa l’Agència de Transparència de l’AMB en la figura de la seva directora, Gemma Calvet, qui ha fet la introducció de cada sessió i també ha col·laborat en la seva dinamització.

Sota el títol “El marc legal sobre la igualtat de dones i homes en el context de la transparència i el bon govern a les organitzacions públiques”, el taller introductori ha comptat com a ponents amb Joana Badia, advocada especialista en dret laboral i assessora en polítiques de gènere i igualtat d’oportunitats, qui ha repassat el marc legal en la matèria, i Eva Gajardo, secretària d’Igualtat i Formació Professional de la UGT de Catalunya, i Lídia Sandalinas, responsable de Polítiques d’Acció Sindical de Gènere de la Secretaria de les Dones de CCOO de Catalunya. En la seva intervenció, les sindicalistes s’han centrat en els reptes per a l’administració pública des de la perspectiva de la RLT. Així mateix, en aquesta sessió s’han detallat els objectius del Programa Demèter, de la ma de Laia Soriano-Montagut, cap de la Secció de Formació, Avaluació i Bon Govern de l’Agència de Transparència.

El segon taller s’ha titulat “Impulsar la igualtat de dones i homes a l’administració pública: experiències pràctiques des de la transparència i el bon govern”. Sara Berbel, gerent de l’Ajuntament de Barcelona; Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, i Juliana Vilert, directora d’Organització i Persones de FGC, han exposat les mesures que han portat a terme a les seves organitzacions per tal d’impulsar la igualtat de gènere.

En la tercera sessió, “El seguiment i l’avaluació dels plans d’igualtat: una assignatura pendent”, l’ advocada i especialista en gestió de plans d’igualtat Alejandra González Sainz ha parlat sobre “La Comissió d’Igualtat, aliada per a la transparència”, mentre que Ritxar Bacete, investigador, consultor i formador especialista en masculinitats i polítiques d’igualtat ha explicat els riscos i reptes que ha portat la pandèmia de la Covid-19 per a l’avanç de la igualtat a les organitzacions.

L’últim taller s’ha centrat en els reptes de futur i en el treball en la transversalitat i en la transparència per avançar en la igualtat efectiva i real d’oportunitats entre dones i homes en les organitzacions. La presidenta de 50a50, Anna Mercadé, ha impartit la conferència introductòria empoderant totes les persones participants i a continuació Marta Macias, experta en igualtat de gènere a l’administració local, ha pronunciat la ponència “La necessitat de treballar la transversalitat: per què i per a qui ho fem? El doble objectiu: treballadors i treballadores i ciutadania”. Per últim, la vicepresidenta de 50a50, Mar Gaya, s’ha encarregat de presentar els resultats de l’anàlisi DAFO que s’ha treballat durant el cicle sobre els reptes i les oportunitats que hi ha sobre la taula per avançar cap a la igualtat de gènere.

L’Associació 50a50 lliurarà els resultats d’aquest diagnòstic col·laboratiu a l’Agència de Transparència de l’AMB, i elaborarà una sèrie de propostes en base a aquesta anàlisi per tal de seguir desenvolupant el Programa Demèter.