Com aconseguir equips d’alt compromís

L’Associació 50a50 ha tornat a la presencialitat en les formacions de lideratge femení amb la sessió impartida per la sòcia Clotilde Tesón Ruiz, especialista en recursos humans i gestió de persones. Sota el títol “Liderar equips d’alt compromís”, el curs ha tingut lloc a la Incubadora Almogàvers, fruit de l’acord de col·laboració amb Barcelona Activa.

Amb la participació d’una quinzena de dones professionals, empresàries i directives molt motivades, la sessió s’ha centrat en les claus per aconseguir que els membres dels equips que es dirigeixen obtinguin els millors resultats en un ambient de fidelitat, honestedat, confiança, col·laboració i comunicació fluïda. “Assolir el compromís de l’equip és important perquè aconseguim productivitat, flexibilitat, pro activitat i rendiment organitzacional, al mateix temps que reduïm la rotació i l’absentisme; al final, aconseguim que els membres del nostre equip siguin ambaixadors de l’organització”, ha explicat Clotilde Tesón.

Per a aquesta directiva de recursos humans, l’equip és sempre la clau d’un negoci i, en el context altament volàtil i competitiu actual, saber configurar un bon equip i motivar-lo per tal d’aconseguir un alt rendiment és essencial. Identificar-se amb un propòsit, poder prendre la iniciativa, tenir espai per a la creativitat, promoure la comunicació honesta i transparent, assolir un clima de confiança i de seguretat psicològica, facilitar la col·laboració i fomentar el consens, sense oblidar-se de tenir cura de les persones amb les quals interaccionem, formen part del dia a dia de la persona que ha de dirigir el projecte, amb la finalitat d’obtenir bons resultats de forma eficient i sostenible, optimitzant temps i recursos tècnics, econòmics i humans.

Entre les claus que ha esmentat per aconseguir equips d’alt compromís, ha destacat el tenir una mirada positiva, que ens permeti superar les etiquetes. L’escolta activa (per exemple, es poden utilitzar enquestes de compromís) i l’autodesenvolupament de la pròpia líder també són molt importants, així com el lideratge situacional, adaptat a cada persona de l’equip segons les seves particularitats i necessitats.

“Si no s’aconsegueix el compromís de l’equip, al final les persones treballen pels seus propis objectius, en lloc de fer-ho pels objectius empresarials”, ha assegurat l’experta, que ha posat èmfasi en la necessitat de tenir cura dels equips per generar aquest compromís.

Directora de recursos humans de perfil internacional i multicultural, Clotilde Tesón Ruiz acumula més de 20 anys d’experiència a diferents indústries, liderant la definició i implementació de les polítiques i pràctiques de gestió de persones i implantant polítiques per la sostenibilitat i el recolzament dels ODS. Actualment és directora per a Europa i Àsia de Talent, Cultura, RSC i Sostenibilitat a Draxton, empresa del sector de la mobilitat.