Classe mestra en dignitat

L’última sessió del club de lectura de 50a50, que ha tingut com a convidada a la filòsofa i escriptora Montse Barderi per comentar el llibre “Manual d’amor aristotèlic per a dones del segle XXI”, ha estat una master class en dignitat, un curset accelerat d’apoderament per a dones.

L’autora, que ha publicat tant novel·les com assajos de filosofia divulgativa, ha confessat que rebutja la doble victimització que pateixen les dones quan s’enamoren i, amb aquesta acció, desenvolupen una relació de dependència. “Tots els llibres sobre l’amor s’han escrit des de l’àmbit de la psicologia i plantegen un doble patiment per a les dones, primer per amor i després perquè s’argumenta que si pateixes per amor és que alguna cosa et passa… és un plantejament que em feia sentir culpable”, ha raonat.

Per això, Montse Barderi va plantejar en “Manual d’amor aristotèlic per a dones del segle XXI” el tema de l’amor des del punt de vista de l’ètica: “Tu ja ho fas bé perquè dones una relació honesta i integral, és l’altra qui ho fa malament, perquè aprofita la vulnerabilitat que fa l’amor per fer-te mal”. En aquest sentit, la filòsofa defineix l’estimació com l’encontre de dues persones nobles que es fan el bé l’una a l’altra.

Especialista en estudis de gènere, l’escriptora alerta sobre el maltractament de baix voltatge: “Tots els maltractaments comencen per aquest maltractament de baix voltatge, no comencen directament amb una pallissa. L’afany de control, el xantatge emocional, la manca de respecte… són perillosos perquè si cedeixes es converteixen en un xec en blanc. No s’han de confondre amb els micromasclismes, i no només es produeixen en l’àmbit privat, també poden donar-se en l’àmbit laboral. És un mal que no es pot combatre amb el bé, perquè precisament s’alimenta del bé per anar creixent”.

Montse Barderi és una ferma defensora de la necessitat de l’amor per poder viure i considera que és un projecte de vida. Amb tot, en paraules de l’autora, “estimar realment significa oferir a l’altra persona la teva vulnerabilitat, perquè et pot trencar el cor. Això en una societat tòxica està vist com a una debilitat”.

Pots visionar un extracte de la sessió del club de lectura de 50a50 amb Montse Barderi aquí.