Una altre sessió del Club de Lectura 50a50 amb l’obra “El consentiment”, de Vanessa Spignora

La segona sessió del club de lectura de l’Associació 50a50 d’enguany ha girat al voltant de l’obra autobiogràfica de Vanessa Spignora, “El Consentiment”.

A l’obra, l’autora francesa narra en primera persona els abusos patits amb tretze anys per part de l’escriptor francès Gabriel Matzneff, de cinquanta-un. Amb el aquest relat, on es descriu el control i la manipulació exercits per Matzneff i les conseqüències d’aquesta relació al llarg de tota lla vida de l’autora, Spignora va posar sobre la taula l’abús sexual de menors, i la incapacitat de la societat de reaccionar davant de tal situació. De fet, durant l’obra acusa a la societat francesa de mirar cap a una altre costat i tolerar la pederàstia.

Durant la sessió, conduïda per Anna Mercadé i Cristina Oliva, s’ha obert un debat distès sobre el relat de la culpa en els abusos, la constant manipulació exercida en aquest tipus de relacions, la impunitat social i les relacions de poder.

Com bé ha explicat Cristina Oliva, l’autora fa un relat força cru dels abusos viscuts i, sobretot, de la manca de mecanismes socials per abordar aquestes situacions. Tot i això, Cristina Oliva destaca que “se li ha quedat curt”.Afegeix:” La societat és el que fa més fàstic de tot això; la mare, l’escola, l’opinió pública. He trobat a faltar que sigui més explícit, que es parli de manera més descarnada sobre el que va passar”.

A més, durant la xerrada s’ha destacat la vulnerabilitat de les dones adolescents en aquests casos, així com el dolor de l’autora gairebé trenta anys després dels abusos. Com ha destacat Anna Mercadé, la història de les dones és el consentiment, que durant molts anys ha estat la estat la nostra obligació. És el consentiment de tota la societat.