L’ara o mai de les dones

El club de lectura de 50a50 ha rebut l’experta en marca personal Arancha Ruiz, en una sessió que s’ha centrat en el seu llibre “Ahora o nunca. Las cinco claves para triunfar en tu carrera profesional” i que s’ha convertit en una anàlisi sobre els frens que tenim les dones per arribar a llocs directius.

En aquest llibre, Arancha Ruiz explica que les oportunitats d’èxit estan a l’abast de tothom qui desenvolupi aquestes tres habilitats: aprendre de forma constant, teixir una xarxa de col·laboradors i ser perseverants. Hi ha una sèrie de frens al desenvolupament de la carrera professional, i per contrarestar-los homes i dones compten amb una sèrie de palanques que ajuden a esquivar-los i fer el salt.

“El fre de la inseguretat és potser el que més he vist en homes, al costat del de la dispersió -ha explicat Arancha-. Però també les dones patim la dispersió, bàsicament perquè ens cauen un munt de marrons. A més, això fa que no tinguem temps per teixir les xarxes de poder, per exemple, en què els homes inverteixen molt de temps, amb prou efectivitat. Nosaltres som molt bones creant xarxes, però a nivell personal, no professional. El networking ens costa molt”.

Especialista en talent, l’autora ha aconsellat a les sòcies de 50a50 triar bé i buscar aliances, treballar la marca personal i reforçar l’autoconfiança.

Així mateix, ha reconegut que la manca de temps és un dels principals frens que pateixen les dones en la seva carrera professional i en general en el seu desenvolupament personal: “Com a col·lectiu totes volem arribar a les posicions directives. Com a individus, hem de veure com ho gestionem. Una resposta habitual és ‘m’encantaria però ara no puc, tinc els nens o això o això altre’. En canvi, en aquest llibre pretenc ajudar a fer el pas, perquè encara que l’oportunitat no sigui perfecta cal dir sí. Si no, ens diran `et vaig donar l’oportunitat i no la vas aprofitar’. És un ara o mai, el títol del llibre neix precisament de la problemàtica de gènere. Perquè el sistema el governen mediocres, amb xarxes al seu voltant creades per protegir-los. I sóc totalment pro-quotes per aconseguir canviar aquest sistema”.

La propera sessió de club de lectura de 50a50 tindrà lloc, sempre a la Llibreria Documenta de 19 a 20.30 hores, el dilluns 9 de març, i se centrarà en el llibre ” A mi no me iba a pasar”, de Laura Freixas. Per adquirir l’obra, les participants del club de lectura gaudeixen d’un 5% de descompte a la Documenta.