La diputada Gemma Lienas, al club de lectura

En la propera sessió del club de lectura de 50a50, dilluns 14 de juny, tindrem com a convidada a Gemma Lienas amb el seu llibre “Drets fràgils”. L’autora, clara defensora dels drets de les dones i actualment diputada al Parlament de Catalunya pel PSC, defineix l’obra com l’autobiografia d’una generació de dones.

Sabies que la Constitució espanyola de 1931 declarava a dones i homes iguals davant la llei? Sabies que el 1932 es va proclamar la Llei del Divorci? Tot això, però, va canviar de la nit al dia amb la Dictadura franquista. Franco va restablir el Codi Civil de 1889, en què, per exemple, es determinava que la dona necessitava la protecció del marit, a qui havia d’obeir, i es resolia que només ell tenia la pàtria potestat dels fills. Als pocs anys de morir Franco, es va constituir un règim democràtic. No obstant això, l’avortament, per exemple, no es va despenalitzar fins al 1985.

Des de la mirada d’una nena que va néixer a principis dels cinquanta, que va ser dona jove a la Transició i primers anys de la democràcia, i més en l’època d’atacs organitzats contra el feminisme, “Drets fràgils” evoca la història d’una generació de dones que van lluitar perquè la igualtat entre dones i homes fos legal i real. I pretén ser memòria per a les joves, perquè no oblidin que els drets conquerits per les dones són fràgils i es poden perdre en qualsevol moment.

Gemma Lienas és llicenciada en Filosofia i Lletres, escriptora i conferenciant. Ha treballat sempre pels drets de les dones. Com a escriptora té més de 90 títols publicats. Ha estat professora i directora d’edicions en diverses editorials i és col·laboradora en diferents mitjans de comunicació, en premsa, ràdio i televisió. En política, va ser diputada del Parlament de Catalunya per Catalunya Sí Que Es Pot de 2015 a 2017 i en les recents eleccions ha estat elegida diputada pel PSC.

La sessió serà en format online el dilluns 14 de juny de 19 a 20.30 hores. Per participar-hi, cal inscriure’s-hi escrivint a info@50a50.org abans del mateix dilluns de la sessió a les 12h. Les persones correctament inscrites rebran un recordatori amb l’enllaç de la sessió, que es farà per Zoom.