La consellera Chacón, aliada de 50a50

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, s’ha confirmat com a la gran aliada de 50a50 al Govern de la Generalitat de Catalunya després de la trobada virtual que l’associació ha organitzat amb ella amb l’objectiu d’intercanviar idees i propostes per fer front a la crisi econòmica derivada de la Covid-19.

La reunió en format de videoconferència ha comptat amb la participació d’una trentena de sòcies, que han pogut dialogar amb la consellera i fer propostes i suggeriments per tal d’ajudar a les dones en la postcrisi i també per aconseguir que el punt de vista del 50% de la població es tingui en compte en la definició de les mesures que han de pal·liar aquest greu trasbals econòmic i social.

De la mà de la presidenta i de la vicepresidenta de 50a50, Anna Mercadé i Mar Gaya, respectivament, l’associació ha exposat a la consellera la necessitat d’aplicar mesures amb perspectiva de gènere, propostes de les quals Àngels Chacón ha assegurat prendre bona nota.

Algunes d’aquestes peticions són la creació d’una comissió paritària de seguiment de la crisi del coronavirus; la publicació de totes les dades de la crisi segregades per sexe, i la discriminació positiva de les empreses i els organismes que compleixin la Llei d’Igualtat en la concessió dels ajuts i crèdits per fer front a la crisi i en la licitació de serveis amb totes les administracions públiques, així com la reformulació dels pressupostos del Govern de Catalunya en clau de gènere.

50a50 també ha demanat a Chacón, perquè ho traslladi al departament corresponent, ajudes específiques per a les famílies monomarentals, ja que en molts casos són dones empresàries, emprenedores o autònomes que hauran de tornar a treballar i a les quals sorgeix el dubte de com i qui es farà càrrec dels nens i nenes; i ajudes per a les famílies en què els dos components de la parella treballen dintre i fora de casa, fins que els nens i nenes puguin tornar a l’escola amb normalitat, tenint en compte que els nostres majors, que fins ara han estat el matalàs i han pal·liat les grans mancances dels nostres governs en les darreres crisis, són el grup més vulnerable i per tant han d’evitar el contacte amb els nens i nenes. En aquest mateix sentit, s’ha demanat la reformulació de la xarxa d’atenció social a la gent gran, perquè les dones passen (normalment) de tenir cura dels fills i filles a tenir cura dels majors quan aquests són dependents, fet que s’alça com una altra causa de la pèrdua del talent femení i de l’augment de la bretxa salarial.

Les sòcies de 50a50 han fet èmfasi en què és el moment de la transformació social de Catalunya i en la necessitat d’impulsar i materialitzar una nova cultura del lideratge, cap a models productius més socials i sostenibles, cap al canvi dels usos del temps, cap a la corresponsabilitat. “És necessari avançar cap a una cultura que inclogui les necessitats de les dones, el 50% de la població”, han insistit Anna Mercadé i Mar Gaya. La consellera Chacón s’hi ha mostrat totalment d’acord i ha posat en valor la declaració feminista que ha fet públic el Fòrum Hipàtia a iniciativa de l’Associació 50a50.