Ja hem guanyat… Ara a continuar!

 

Un grup de sòcies de 50a50 ha escrit aquest article, en referència a la campanya de les candidates de 50a50 a les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona. A continuació el reproduïm.

 

“Nosaltres, sense gaires recursos, hem endegat una campanya que ja ha calat en la societat i que no té marxa enrere perquè som molt poderoses. Cal que ens ho creiem.

Volem el 50% de dones a totes les institucions, cambres, col·legis professionals, i demés entitats.

Ho va aconseguir la degana del Col·legi d’Advocats, M. Eugenia Gay. Ho ha aconseguit la degana del Col·legi d’Arquitectes, Assumpció Puig i Hors.

Ens presentem a les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona perquè és una institució de dret públic, que és tutelada per la Generalitat i que té l’objectiu de treballar pel progrés econòmic i social del país i pels interessos de tot el teixit empresarial: no només de grans empreses, sinó també i sobretot de les mitjanes i petites empreses i de tots els treballadors autònoms d’aquest país.

Ara ja hem guanyat! Tots els mitjans se n’han fet ressò i no hi ha llista electoral que no es plantegi el nombre de dones que tindrà.

Ara ja hem guanyat! Les dones sabem que ens hem d’entendre, que hem d’ajudar-nos i ser corporativistes, solidàries i no caure en jocs patriarcals.

Ara ja hem guanyat! Les dones ens estem ajudant per entrar als llocs de decisió, tal com diu les Nacions Unides: per aconseguir una societat més justa i democràtica i una economia sostenible pel planeta.

Ara ja hem guanyat! Tenim bones sinergies amb totes les dones de totes les candidatures i treballarem sense “guerres” entre nosaltres.

Com ho estem fent?

De manera coherent amb els nostres ideals de Bé Comú per a les dones i per a tota la societat.

De manera independent, sense entrar en cap candidatura concreta per diferents raons que hem expressat moltes vegades però que cal recordar:

  1. Perquè la norma electoral es basa en què es presentin els candidats/candidates pels seus epígrafs i amb l’objectiu de defensar els interessos del sector.
  2. Perquè el sistema que s’ha emprat fins ara era presidencialista i personal. Aquells que volien assolir la presidència escollien les persones afins per tal de què el votessin en el moment en què el ple escollís el president. Lideratge antiquat i obsolet.
  3. Les dones sempre hem estat “escollides” pels homes que manen per formar part del seu equip. Hem estat “triades” “en comptagotes” i sota condicions. Aquesta vegada les dones ens hem proposat presentar-nos “lliures de càrregues”. Per poder decidir i lluitar per nosaltres mateixes.
  4. Ens hem organitzat a partir del colideratge i del lideratge en femení, que és obert, transversal i democràtic. D’aquesta manera és com ens podem apoderar de veritat i aprendre a treballar plegades i corporativament per primera vegada a la història, per entrar en els llocs de poder real.
  5. Nosaltres tenim un objectiu clar: volem un canvi real. Un canvi generacional, per una Cambra transparent, liderada en colideratge i que aposti fermament per les noves tecnologies, pels autònoms i autònomes, l’emprenedoria, la internacionalització.

Conclusions importantíssimes que podem extreure de la nostra experiència a hores d’ara:

  1. Hem guanyat la primera partida i la més important. El 50 a 50 és sobre la taula de tothom. Ningú no s’atreveix a presentar-se sense dones en les seves candidatures.
  2. Malgrat les pressions, moltes candidates han resistit i s’han apoderat, i a més hem atret a altres noves amb el nostre discurs.
  3. Tenim un elenc d’empresàries, CEOs i altes directives del més alt nivell que es presenten i que aportarien molt de talent a la Cambra.
  4. Moltes empresàries (anònimes i no visibles) treballen en els grups de suport encara que no es presentin. Són moltes dones que s’han compromès a treballar pel projecte d’Innovació, de Noves Tecnologies i d’Internacionalització. O sigui, servir a l’interès públic i apoderar a les dones que estiguin a dins.
  5. Moltes hem comprés que és un projecte de llarg recorregut i que trigarem el que faci falta per assolir els objectius marcats, que són de canvi i per una economia sostenible i ecològica, i una societat més justa.

Podem dubtar, podem defallir perquè no tenim suficients recursos, perquè estem cansades de ser professionals, treballadores, filles, mares, esposes, perquè tot això representa una “sobrecàrrega” que els homes no tenen; podem abandonar… És i seria comprensible… Però formem part de la cadena d’evolució de la pròpia humanitat i la societat ens necessita: nosaltres som responsables de fer el canvi pels nostres fills, filles i generacions futures. No ens perdonarien no fer-ho, ara que per primera vegada en tenim l’oportunitat.

Endavant! Sola arribaria abans, però juntes arribarem més lluny.”

GRUP SOLAR