Formació sobre presència executiva, amb Catalina Pons

La tercera sessió del programa de formació de lideratge femení de 50a50 ha tingut lloc de forma online, sota el títol de “Presència executiva i lideratge femení“, impartit per Catalina Pons.

Segons les últimes recerques, es tracta de la segona competència més valorada en el lideratge, només per darrere del coneixement del negoci.

“La presència executiva fins fa poc era una mena de mite sense definició exacta. Fa uns anys es va començar a investigar i avui es resumeix en ser competents i saber transmetre-ho. La presència executiva que transmets depèn en un 67% de com actues, en un 28% de com comuniques, i en un 5% de l’aparença”, ha explicat Catalina Pons, que és professora de Leadership Communication a ESADE Executive Education, a més de metge, MBA i directora de Sinapsis-Lab, consultoria per millorar el benestar, la salut i el rendiment de persones, equips i organitzacions a través de les conductes que la neurociència ha identificat.

Segons l’opinió d’aquesta experta, hi ha professionals que són molt competents però que no aconsegueixen transmetre seguretat, perquè no tenen presència executiva. Les claus llavors són la confiança en una mateixa i la capacitat de mantenir l’aplom per resoldre qualsevol situació: aquests són els principals atributs que inspiren la confiança, la credibilitat i el respecte dels altres, per ser considerada una líder.

Pons ha parlat també dels biaixos de gènere en relació amb la concepció del lideratge: “La dona té més reptes que l’home perquè la banda d’acceptació d’una dona líder és molt estreta, o se la considera massa tova o massa manaire, o és massa provocativa o no és prou femenina… sempre hi ha crítiques. En canvi, cal preguntar-se com és que hi ha tants líders homes incompetents; doncs perquè en general tenen més autoconfiança, i aquesta seguretat es confon amb la competència”.

Aquestes són les recomanacions de Catalina Pons per incrementar la presència executiva: ser proactiva en comunicar qui ets i els teus èxits; demanar feedback sobre com ets percebuda; parlar de forma clara, concisa i convincent, desenvolupar l’escolta activa i generar empatia, confiança i credibilitat; mantenir la calma en situació d’estrès; evitar que la teva aparença distregui, i finalment treballar la xarxa d’influència i la marca personal.

La sessió de formació ha inclòs una part pràctica que les sòcies de 50a50 han desenvolupat en grups de treball, en un ambient molt agradable, de voluntat de suport i aprenentatge comú.