Èxit de convocatòria a la segona xerrada del cicle “Liderant sectors econòmics amb talent femení”

 

La segona xerrada del cicle “Liderant sectors econòmics amb talent femení”, que organitzen conjuntament Barcelona Activa i l’Associació 50a50 amb l’objectiu d’avançar cap a la participació plena i efectiva de les dones a tots els nivells, s’ha celebrat amb èxit de convocatòria a l’Espai Barcelona de l’Edifici MediaTIC.

Amb el títol “Serveis a les empreses”, la sessió ha estat introduïda per Montse Basora, directora d’Emprenedoria de Barcelona Activa, i a continuació han intervingut Anna Mercadé, presidenta de 50a50, i Mar Gaya, que forma part de la junta de l’associació i és consultora d’implantació de polítiques d’igualtat. Les ponents han estat Silvia Sabrià, fundadora i CEO de Tick Translations; Isabel Martínez-Cosentino Ramos, fundadora de Cross Cultural Solutions, i Livia Paretti, sòcia a Inmedia Solutions.

Mercadé ha explicat que la paritat és el principal objectiu de les Nacions Unides dins del programa d’objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030. “Per tal d’erradicar les guerres, per exemple, està comprovat que a les comissions de mediació hi ha d’haver dones perquè s’avanci, per això la paritat entre homes i dones a tots els nivells és tan important”, ha afegit la presidenta de 50a50 i directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia. En la seva opinió, “el 8 de març va suposar un canvi, ara és un moment dolç que hem d’aprofitar, per fer prendre consciència del problema i per crear les estructures de dones necessàries per fer aquest camí cap a la paritat”.

Mar Gaya ha aportat algunes dades molt interessants sobre la desigualtat d’oportunitats en el món laboral. Per exemple, per a les dones la maternitat suposa la sortida del mercat laboral, o bé la reducció de la jornada laboral. “No la demanen els homes perquè la reducció és proporcional al sou, i són les dones les que normalment guanyen menys”, ha dit. De fet, la bretxa salarial entre homes i dones és del 24,5%.

El 67% d’empreses catalanes no té cap dona al seu comitè de direcció, tot i que les dones estan millor formades. “Les quotes són necessàries perquè hi ha una segregació vertical: abaix més o menys hi ha paritat, però a mesura que puges en l’organització de l’empresa el percentatge de dones disminueix”, ha afegit Gaya.

“Amb les quotes no afavorim un col·lectiu, el que fem és limitar un altre col·lectiu que està molt afavorit i neutralitzar la motxilla de pedres que porta la dona a l’esquena”, en opinió de l’experta.

Mar Gaya també ha avisat del perill que pot suposar per a la salut de les dones el ritme de vida que porten, perquè la conciliació la fa la dona: “Quantes mengeu una amanida davant la pantalla per dinar?”, ha demanat.

A continuació Sílvia Sabrià, Livia Paretti i Isabel Martínez-Cosentino han explicat les seves experiències: Sabrià com a fundadora i CEO de Tick Translations, empresa de serveis de traduccions que té 30 persones en plantilla i compta amb 630 traductors; Isabel Martínez-Cosentino com a fundadora de Cross Cultural Solutions, després d’una etapa portant el procés d’expansió internacional de l’empresa familiar, i Livia Paretti, com a sòcia a Inmedia Solutions, empresa boutique de continguts de comunicació.

Durant el debat les assistents han mostrat la seva preocupació per les renúncies que ha de fer la dona: renúncies de la vida personal si vol triomfar professionalment, o renúncies a la carrera professional si vol ser mare. Potser per això, “les dones ens hem de reinventar contínuament”, han coincidit Paretti i Sabrià. Martínez-Cosentino, per la seva banda, ha recalcat la creativitat que aporten les dones al teixit empresarial, precisament per aquesta necessitat de reinventar-se.

“Som dones emprenedores i pioneres: amb la nostra creativitat hem aconseguit obrir les finestres dels negocis perquè entrés aire fresc”, ha conclòs Anna Mercadé.

El cicle “Liderant sectors econòmics amb talent femení” té continuïtat fins a finals d’any. La propera sessió se celebrarà l’11 d’octubre.