Els efectes del biaixos inconscients de gènere

“Masclistes ho som per socialització, feministes per convicció”. Així ha començat Eli Abad la xerrada “Competir en igualtat de condicions” que ha impartit a les sòcies de 50a50. L’ emprenedora, empresària, consellera i mentora ha explicat com hem de ser conscients dels propis biaixos inconscients de gènere per poder neutralitzar-los, alhora que ha ofert algunes estratègies per poder superar-los.

La sòcia co-fundadora de Between Technology, que forma part de la xarxa de 50a50, ha impartit aquesta formació en el marc del cicle de tallers de competències de #Lideratge50a50.

En una conferència molt divulgativa, ha detallat que els biaixos inconscients de gènere dels altres ens limiten. “Però els propis també ens autolimiten i també fan que puguem limitar a altres dones, així que som alhora víctimes i botxins dels biaixos de gènere”, ha destacat. I per això no competim en igualtat de condicions amb els homes.

Aquests biaixos estan marcats per l’educació que rebem: “A les dones ens eduquen per ser perfectes i als nens per ser valents. Això ens fa massa auto-exigents i per això volem complir el 100% dels requisits quan ens presenten a una oferta de feina, mentre que els homes s’hi presenten amb el 60% dels requisits. En canvi, la valentia és un catalitzador de l’èxit: si no te’n surts a la primera ho tornes a intentar fins que surt bé.”

En la seva opinió, les quatre claus per eliminar els biaixos inconscients de gènere i aconseguir competir en igualtat de condicions són:

  • No intentar agradar a tothom, agradar-se a una mateixa
  • Verbalitzar el que una vol, demanar-ho, perquè la telepatia no existeix
  • Cuidar les relacions professionals i dedicar temps al networking
  • Ser valenta: no disculpar-se contínuament ni demanar permís per a tot

Pots escoltar la xerrada completa d’Eli Abad aquí a sota.