El lobby, bàsic per a l’escriptora Jenn Díaz

L’escriptora i diputada Jenn Díaz, autora de “Dona i poder”, ha estat la participant de l’última sessió del club de lectura de 50a50. “Defenso l’entrada massiva de les dones en el poder, en tots els poders, i m’interessa fer lobby per tal de què aquest canvi sigui possible”, ha explicat.

En aquest llibre, Jenn Díaz explica en primera persona què vol dir ser dona i estar a prop del poder. Es tracta d’un manifest personal i crític, que és també una crida a les dones per ocupar massivament els llocs de poder. Des que les primeres sufragistes van aconseguir el dret al vot, les dones ens hem anat incorporant progressivament a la política fins a ocupar-hi un espai representatiu. Però, podem decidir realment? De quina manera es condiciona la nostra capacitat d’acció? Què vol dir feminitzar la política? Mentre exerceix de diputada al Parlament de Catalunya, l’escriptora Jenn Díaz fa una mirada al passat per recollir les reivindicacions i les lluites de les dones per arribar al poder i ens recorda que encara queda molt camí per fer.

En efecte, Jenn Díaz admet que “amb el patriarcat no acabarem avui”. El fer lobby, una de les eines amb les quals ens porten segles d’avantatge, ha de ser estratègic per anar avançant a poc a poc. “Les dones fem el lobby de manera que no se sent i no es nota, és el lobby de vellut, que diu Tània Verge, però cal fer-lo, perquè les formes de poder d’ara són poc democràtiques, ens exclouen”, assegura l’autora de “Dona i poder”.

Jenn Díaz és partidària de fer recerca en gènere i posar números a les desigualtats, perquè les dades objectives són les que permeten extreure conclusions i proposar solucions.

Destaca la importància del lideratge femení: “L’arribada de les dones al poder és transformacional, però hi ha diferents formes de lideratge i jo no vull apartar a les dones que no comparteixen el meu lideratge, que és el de la cooperació, el consens, el de posar les emocions al centre. El fenomen de l’abella reina existeix, però s’ha d’entendre, quan són dones que arriben al poder soles i s’han de mimetitzar per poder sobreviure. Hem de ser generoses entre nosaltres. Pel fet de ser dones portem una motxilla afegida, i això ens uneix, sigui quin sigui el nostre lideratge”.