El Fòrum Hipàtia reivindica la interseccionalitat i la transversalitat

Els drets humans i la interseccionalitat han estat el focus de la tercera sessió del Cicle Hipàtia, que organitza el Fòrum Hipàtia, plataforma formada per un total de 24 entitats i associacions feministes que lluiten plegades per la igualtat real i efectiva entre dones i homes.

En el panell han participat Marta Macias Quesada, presidenta de l’Associació Forgender Seal, directora de Coop4equality, advocada i consultora d’igualtat de gènere; Sara Cuentas Ramírez, periodista, consultora i investigadora social; Lourdes Mourelo Marón, diplomada en Treball Social i en Gènere i Igualtat, i la periodista i psicòloga Tona Gusi Amigó, a més de la presidenta de 50a50, Anna Mercadé.

“Per què, malgrat tenir una declaració universal de drets humans tan completa, continuem vivint les dones en condicions de desigualtat?”, ha preguntat Marta Macias en la introducció de la sessió que s’ha encarregat d’organitzar per al Fòrum Hipàtia.

Sara Cuentas, que és coordinadora de l’Escola Feminista Descolonial de la Red de Migración, ha convidat a descolonitzar el saber, el cuidar, el ser i el poder, en un feminisme anomenat descolonial que aposta pel poder compartit i col·lectiu, un poder transformador, independent i autònom. Des d’aquest punt de vista, la igualtat s’interpreta d’una manera ample, perquè totes les persones som diverses i tenim identitats diferents i canviants. “La interseccionalitat incorpora aquestes visions distintes de les dones per tal de construir una comunitat transformadora”, ha afegit la investigadora.

En la seva ponència, Lourdes Mourelo s’ha centrat en l’enfocament de gènere i basat en drets humans dins de l’àmbit de la cooperació pel desenvolupament. “Necessitem canviar la vida de les dones per aconseguir que siguem protagonistes de les nostres vides i per poder canviar el món, i a la vegada cal canviar el món per poder viure la nostra vida en llibertat”, ha assegurat aquesta especialista, qui també ha explicat la vinculació de la cooperació internacional al desenvolupament amb els drets humans de les dones. Aquest recorregut ha estat des del concepte “dones en el desenvolupament” al concepte “gènere en el desenvolupament” que es va iniciar als anys vuitanta, i ara ens situem en el enfocament de gènere i basat en drets humans: una pràctica de desenvolupament orientada a la protecció i que posa al centre les persones i els drets humans, perquè es deixa de parlar de beneficiaris per parlar de titulars de drets.

A continuació, la periodista Tona Gusi, co-coordinadora de l’agència de notícies La Independent, ha destacat que el periodisme feminista, amb visió de gènere i transversalitat, és una eina imprescindible per transformar el món, i que en aquest procés el llenguatge inclusiu és bàsic. “El periodisme ha de ser democràtic, un periodisme fidel a la realitat, un periodisme d’observació, que utilitza criteris amb visió de gènere tant en la jerarquització de les notícies com en les fonts”, ha comentat.

La sessió l’ha tancat la presidenta de l’Associació 50a50, Anna Mercadé, qui ha destacat que “al Fòrum Hipàtia hem buscat punts comuns que ens uneixen per poder treballar juntes i avançar cap a la igualtat, i aquests punts comuns són l’economia feminista i la creença fonamental de què les dones juntes som més fortes”.