El consentiment, de Vanessa Springora, al club de lectura

El dilluns 27 de febrer, de 18:30 a 20h, tindrà lloc la segona sessió d’enguany del club de lectura de l’associació 50a50a la Llibreria Ona de Pau Clarís.  Aquest cop, parlarem d’una obra de l’autora francesa Vanessa Springora, titulada “El consentiment”.

“El consentiment” és una obra que narra en primera persona els abusos patits per l’autora, Vanessa Springora, a l’edat de tretze anys per part de l’escriptor francès Gabriel Matzneff, de cinquanta-un. Amb el seu relat, que va commocionar la societat francesa, l’autora va posar sobre la taula l’abús sexual de menors, i la incapacitat de la societat de reaccionar davant de tal situació. De fet, Springora acusa a la societat francesa de mirar cap a una altre banda i tolerar la pederàstia.

Al llibre, ella descriu el control i la manipulació exercits per Matzneff i les conseqüències d’aquesta relació al llarg de tota la seva vida.

De fet, l’autora destaca com ell ja havia tingut relacions prèviament amb menors de setze anys, justificant-se en què servien d’inspiració per a la seva obra.

Amb “El Consentiment”, l’autora francesa explora l’ambigüitat del consentiment, així com tots aquells factors que poden condicionar-lo. En addició, reflexiona sobre com la societat patriarcal n’és còmplice, i planteja qüestions com quina hauria de ser l’edat de consentiment, qui s’encarrega de la protecció del menor o si una adolescent té les eines per consentir relacions sexuals i afectives amb un adult.

Així doncs, aquest llibre és una denúncia ens permet plantejar-nos quins són els límits del consentiment i obrir un debat sobre totes aquelles qüestions que els envolten, així com sobre com tota una societat va donar l’esquena a aquest abús.

Finalment, destaquem la següent cita del llibre: «M’estic molts anys fent voltes dins la gàbia, els meus somnis són tot crim i venjança. Fins un dia que per fi arriba la solució, com una evidència: enxampar el caça­dor amb la seva pròpia trampa, tancar-lo en un llibre» (Springora, 2020).

Així doncs, us esperem a totes el dilluns 27 de febrer a la Llibreria Ona (Pau Clarís 94), per parlar d’aquest commovedor llibre en una nova sessió del club de lectura feminista 50a50 que dirigiran Anna Mercadé i Cristina Oliva.

La sessió és d’accés gratuït prèvia inscripció i està dirigida tant a sòcies com a persones externes a l’associació.