El Cicle Hipàtia reivindica la mirada feminista per a la recuperació econòmica post Covid-19

Sota el títol “Una economia humana i sostenible és una economia feminista“, s’ha estrenat el Cicle Hipàtia, que sota l’organització de l’Associació 50a50 i el Fòrum Hipàtia posa el focus en les assignatures pendents per assolir la igualtat efectiva i real entre dones i homes. Aquesta primera sessió s’ha centrat en el treball i l’economia i en l’impacte de la Covid-19 des de la perspectiva de gènere.

El panell ha comptat amb la participació de Mar Gaya Quiñonero, vicepresidenta de l’Associació 50a50 i fundadora de la consultoria Igualando; Esther Sánchez Torres, doctora en Dret del Treball i membre de la Comissió de Talent de Women in Legal World, entre d’altres consells assessors; Roser Xalabarder Sagalés, presidenta de l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona, i Laura Sales Gutiérrez, cap del Departament de Recerca de la Fundació Surt.

Mar Gaya ha recordat que les dones, tot i haver estat a primera línia de la lluita contra la Covid-19 durant la pandèmia, també són les més castigades d’aquesta crisi, com ha passat en les anteriors. “Volem aprendre d’altres crisis d’una vegada, volem incorporar ja la perspectiva de gènere a la recuperació?”, ha reclamat la vicepresidenta de 50a50.

Esther Sánchez ha proposat algunes solucions relacionades amb els plans d’igualtat. “Conviuen empreses del Juràssic, que encara acomiaden les dones per quedar-se embarassades, amb altres empreses més modernes. Les empreses abusadores han de rebre sancions exemplars i les més modernes no es poden limitar a complir els mínims que exigeixen els plans d’igualtat”, ha explicat.

Roser Xalabarder ha donat veu a les dones autònomes i emprenedores: “Catalunya és la comunitat autònoma on més dones autònomes hi ha. Ens fem autònomes per conciliar, per trencar el sostre de vidre, per crear una oportunitat de negoci, tot i percebre la maternitat com a un obstacle”. La presidenta de l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona ha reclamat l’ajuda de l’administració per evitar que la maternitat sigui un obstacle i ha animat totes les dones a ocupar els llocs de presa de decisió, “perquè és així com podrem canviar l’estructura”.

Laura Sales ha presentat les conclusions de l’estudi “Impactes de gènere de la crisi econòmica generada per la Covid”, des de la major precarietat de les dones en l’àmbit laboral fins a l’augment de la càrrega del treball de les cures en el si de les llars. La cap del Departament de Recerca de la Fundació Surt ha posat en valor la tasca de les associacions en atenció a les necessitats bàsiques de les dones durant la pandèmia i ha denunciat les mancances per part de les administracions en aquest sentit.

Fina Rubio, presidenta de la Fundació Surt, s’ha encarregat de resumir i presentar les conclusions i propostes més importants d’aquesta primera sessió del Cicle Hipàtia. Pots escoltar-la en el vídeo de la sessió fent clic aquí.

El Fòrum Hipàtia escenifica la unió de les entitats feministes i associacions de dones empresàries, directives i professionals treballant per un mateix objectiu, la presència equitativa de dones en llocs de decisió, d’acord amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 5 de l’Agenda 2030 de Nacions Unides.

La propera sessió del Cicle Hipàtia se celebra el dimarts 6 de juliol, de 18 a 19.30h en format online, i se centrarà en l’impacte de la pandèmia sobre la salut mental des de la perspectiva de gènere. Us hi podeu inscriure aquí.