Dones líders en l’economia digital i tecnològica

La quarta jornada del cicle virtual ‘Lideratge femení en sectors econòmics estratègics durant la pandèmia’ ha estat dedicat al sector de l’economia digital i tecnològica.

Aquesta sessió, organitzada per l’Associació 50a50 i Barcelona Activa, s’ha focalitzat en donar veu a les dones que lideren el sector digital, clau per fer front a les problemàtiques sorgides per causa de la pandèmia.

La Tercera Tinenta d’Alcaldia, Àrea d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha ofert un diagnòstic sobre la presència de les dones en el sector digital i tecnològic de la ciutat: “Més de 60.000 professionals a Barcelona treballen a sectors TIC, però només un terç són dones”. També ha destacat que la gran majoria de professionals tècnics superiors són homes (91.4%), conseqüència directa de la baixa presència de les dones dins l’àmbit tecnològic.

Per una altra banda, Bonet ha explicat algunes de les mesures que formen part de #BCNFemTech, un programa destinat a disminuir la bretxa digital de gènere a la ciutat i promoure l’equitat de gènere en les indústries TIC.

Tot seguit, Berta Pérez, directora de l’Oficina de projectes europeus de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha presentat el seu estudi “Women in digital startups”. La recerca ha analitzat les diferències entre startups digitals liderades per dones i per homes a la ciutat de Barcelona. “Hem de fomentar l’educació de les dones al món tecnològic, crear criteris d’inclusió i diversitat, dissenyar polítiques més favorables i incrementar el nombre de dones a posicions de lideratge”, ha expressat la ponent.

A continuació, hem escoltat les experiències d’empresàries líders del sector en una taula rodona moderada per Susana Prado-Garcia, directora general d’Inetum Catalunya.

Montse Guardia, directora general del Consorci Alastria, ha explicat com el sector digital ha passat per una fase de canvi i de posterior adaptació accelerada: “La tecnologia ha pres noves posicions de forma accelerada i les petites empreses han pogut arribar més ràpidament al mercat”.

Eli Abad, sòcia i co-fundadora de Beetween Tech, ha explicat que en el seu cas, el canvi no ha estat tant profund, ja que al 2018 ja havien començat una proba pilot de teletreball: “No hem d’esperar a veure’ns obligats a fer els canvis. Sempre hauríem d’estar pensant què és el que l’empresa necessita. Aquest plantejament ens va permetre tenir les eines adients a l’inici del confinament”.

Durant la sessió s’ha remarcat la importància del lideratge femení. Guardia ha destacat els prejudicis de gènere que imperen en la societat: “Hi ha d’haver un canvi de lideratge, que sigui més transversal. Parlant amb convicció i coherència hauríem de poder liderar en altes esferes i convèncer els nostres companys de la força i influència de les dones”. Per la seva banda, Abad ha atribuït els biaixos inconscients de gènere a la falta de dones líders. “Sent la meitat de la població, no hi hauria diferències si les dones no tinguessin la convicció de que són inferiors”, ha argumentat la representant de Beetween Tech.

Finalment, les empresàries han aconsellat a totes les emprenedores del sector que tinguin perseverança, que facin xarxa i treballin les seves creences limitants per tal d’arribar més lluny.

Les pròximes sessions estaran enfocades en el lideratge femení als sectors de les cures i serveis a les persones, la salut i alimentació i les indústries culturals i creatives.