Cada Nadal, les joguines tornen les nenes a la casella de sortida

Aquest Nadal, l’Associació 50a50 llença una campanya de denúncia per evidenciar com el sector de les joguines segueix sense adoptar una perspectiva de gènere.

Que els rols d’avui esdevenen els comportaments del demà és un fet constatat. Així i tot, el joc durant la infantesa segueix creant estereotips de gènere, reproduint rols que no són justos. Des de la concepció de la joguina i l’embolcall, fins a la publicitat, passant per com es presenten en els  catàlegs i els aparadors… se segueixen perpetuant patrons de conducta en l’educació a través del joc que esdevindran les diferències de gènere del futur.

La publicitat és on més incidència té aquesta discriminació de gènere, sobretot en les xarxes socials. Així ho constata el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) en un estudi de la campanya de joguines 2019-2020 que conclou que “prop del 70% dels vídeos amb publicitat de joguines a les xarxes socials inclouen representacions d’estereotips femenins”. Estereotips que recreen rols de bellesa o cura i que a la televisió representen el 35% dels anuncis de joguines. Les joguines de les nenes les ensenyen a agradar i que un bon lloc per jugar és estar-se tranquil·les simulant tasques de la llar o cures.

Altrament, les joguines adreçades als nens s’associen a l’atreviment, a l’intel·lecte, a la creativitat. Des del pirata que solca els mars, a l’enginyer que construeix o pilota grues, avions o cotxes de fórmula 1.

El mateix estudi del CAC demostra com el llenguatge que s’usa en els anuncis també amaga una trampa gegant per al futur. En els anuncis protagonitzats per nenes, les paraules més emprades són plorar, riure, màgic, color, accessoris… imbricant el joc femení amb les emocions, la fantasia, la bellesa. En canvi, en els anuncis protagonitzats per nens, les paraules que més es fan servir són guanyar, preparar-se, activar, batalla generant valors com l’atreviment, la iniciativa, el risc, l’empoderament.

I tot plegat, pot comportar greus conseqüències, com va evidenciar un estudi publicat a la revista Science: “entre els 5 i els 6 anys, les nenes deixen d’associar la intel·ligència amb el seu gènere”. En canvi, comencen a associar-hi altres habilitats com l’amabilitat.

Ens desesperem parlant del sostre de vidre i de l’absència de dones en càrrecs directius. Denunciem la bretxa salarial i el fet que són les dones les qui més renuncien al seu progrés professional per tenir cura de la llar i la família. Però aquest camí cap a la paritat de gènere comença des de la infància. I començarà quan regalar un planxa o una rentadora en miniatura a un nen petit no sigui motiu de mofa o de clixés. Quan en els nostres valors més profunds assumim que les nenes tenen la mateixa capacitat per crear, inventar, imaginar, dirigir, construir, pilotar, que els nois.

#CanviemElJoc

Per denunciar aquesta situació injusta i anacrònica, l’Associació 50a50 llencem aquest Nadal la campanya #CanviemElJoc

  • Volem viralitzar pels màxims mitjans possibles aquest greuge en una part tan important en l’educació de les persones, com és el joc.
  • Volem que fabricants de joguines, publicistes, mitjans siguin conscients del paper que tenen en l’erradicació de les diferències de gènere i en la construcció d’un món més paritari.
  • Volem que les organitzacions de tota mida i tipologia que vulguin visibilitzar els estereotips de gènere en el joc signin el manifest i se sumin a dur a terme una acció conjunta dirigida a la Asociación de Fabricantes de Juguetes que justament en aquests moments està revisant el seu Codi Deontològic.

Perquè un món paritari comença el dia que naixem i es desplega en una de les primeres activitats que fem i ens fa créixer com a persones, el joc.