Alba Alfageme i la seva obra “Quan cridem els nostres noms”, al Club de Lectura

Aquest mes de maig hem tingut una altre sessió del nostre club de lectura feminista, de la mà de l’obra “Quan cridem els nostres noms”. A més, hem tingut el plaer de comptar amb la seva autora, d’Alba Alfageme.

“Quan cridem els nostres noms” és la primera obra d’Alba Alfageme, psicòloga i experta en la contextualització de violències masclistes. Com ella mateixa explica, la seva trajectòria, tant personal com professional, sempre ha estat vinculada a l’atenció a les dones i la lluita contra les violències masclistes. A més, durant les seves intervencions, va adonar-se de que existeix una grana mancança pel que fa a recursos relacionats amb les violències masclistes i les vivències que les envolten. És per això que va decidir escriure aquest llibre.

L’obra, plena de rigor metodològic i teòric, és un mirall per a reconvertir-nos i reconèixer-nos. És una guia d’acompanyament que, en paraules de l’autora, serveix per a ressignificar històries, un mirall propi on totes ens en sentim reflectides.

Durant la xerrada, Alfageme explica com, per a ella, el feminisme és una regal i una oportunitat per curar aquelles ferides que totes tenim i que, alhora, ens defineixen. “Quan cridem els nostres noms” és un llibre guaridor i positiu, que es conforma com un al·legat polític que reivindica la figura de la dona no només com a subjecte polític, sinó com a força transformadora. A més, tracta la necessitat de connectar-nos i teixir xarxes entre nosaltres. L’autora explica que el feminisme és una experiència dolorosa que fa que ens mirem i posem nom a les nostres vivències.

Durant la xerrada, la Juliana Vilert, membre de la junta i excompanya de l’Alba, va destacar el pròleg de l’obra, que està carregat de sororitat, així com les autores, que són grans referents i, a més, han col·laborat anteriorment amb l’Associació.

Finalment, les assistents han començat una conversa distesa sobre autoconeixement, feminisme i cultura patriarcal. En addició, s’han qüestions més específiques, com la recent llei de solo si es si, el discurs del terror sexual, la importància d’assenyalar certs comportaments i la revictimització de la víctima, així com el paper dels homes a la lluita feminista, entre d’altres.

Per acabar, la Presidenta de l’Associació, Anna Mercadé, destaca: l’única manera de fer les coses, és juntes.