300 anys d’història del feminisme i seguint

Com es resumeixen 300 anys d’història del feminisme en una hora? Esther Nin-Camps, sòcia fundadora i membre de la junta directiva de 50a50, ha aconseguit fer-ho en la conferència online “We dit it! Breu història del feminisme”, que ha plantejat a mode de tràiler d’una pel·lícula que s’està rodant ara.

“Les protagonistes d’aquesta història són les dones i les associacions de dones. Potser d’aquí a 100 anys una altra Esther Nin-Camps explicarà la història i hi sortirem nosaltres: tenim la responsabilitat de seguir treballant per avançar cap a la igualtat”, ha dit la ponent.

Amb l’objectiu de continuar oferint instruments de creixement i aprenentatge personal, en el marc de la línia d’acció de formació de 50a50, la sessió s’ha centrat en una primera part en les bases teòriques. “El feminisme va lligat a la democràcia, la nostra és la casa de la llibertat i la democràcia. Es tracta d’una teoria política, tot i que també en alguns moments ha estat un moviment social i ètic, i propugna que el fet d’haver nascut dona no pot implicar que tenim menys drets”, ha dit Esther Nin-Camps.

Nin-Camps ha explicat que l’oposat d’igualtat és desigualtat, i no diferència, i que l’oposat del masclisme és l’hembrisme, i no el feminisme. També ha entrat en el terme diversitat: “Les dones no som una categoria de la diversitat. Som la meitat de la humanitat, som transversals a totes les altres diversitats”.

El repàs històric sobre el feminisme a la sessió “We did it!” ha inclòs tres onades: la primera durant la Il·lustració, la segona amb el sufragisme, i la tercera a partir de 1960, amb el debat sobre els drets sexuals i reproductius i la paritat.

“A les dones se’ns ha marginat educativament i per tant se’ns ha marginat a la història. Arribats a aquest punt, ara ens falta arribar al poder en l’agenda feminista. Des del punt de vista teòric ja tenim la igualtat, però el patriarcat és molt potent i no es mou de la cadira. A iguals mèrits, iguals oportunitats, hem de seguir treballant per aconseguir-ho”, ha conclòs Esther Nin-Camps, qui és advocada especialitzada en Dret Internacional, actualment directora de l’Assessoria Jurídica Internacional de Banc Sabadell, a més de professora a ESADE, a la UB i a l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB).

Pots visionar la conferència aquí.