Estimades amigues i sòcies,

Soc activista des de fa més de cinquanta-cinc anys. Estic compromesa des que era molt joveneta amb la lluita pels Drets de les Dones. I ho he fet des de tots els vessants, però sobretot com activistes i creadora de projectes reals que donessin oportunitats a les dones per desenvolupar el seu Talent i sobretot aconseguir la seva INDEPENDÈNCIA econòmica i la seva identitat i autonomia emocional. Això és molt dir… sabent i coneixent la història de les dones… d’on venim i que portem en els nostres ADN i en les nostres motxilles MIL·LENÀRIES.

He creat més de 15 Associacions arreu de Catalunya per donar instruments a les dones per lluitar per la seva llibertat. Les he posat davant el Mirall de la seva situació.
Continuem… ens continuen matant…

I avui us voldria fer un apunt de què em sembla que és el 50/%50. Algunes em diuen, però que em donareu… a canvi i com John Fitzgerald Kennedy us dic… NO US PREGUNTEU QUE EM DONARÀ L’Estat sinó que doneu vosaltres al país.

Fa anys que diem com un mantra que per aconseguir els nostres drets cal transformar les estructures econòmiques i socials del Patriarcat … Però ara sabem que és imprescindible també transformar les nostres estructures de pensament patriarcal, els nostres sistemes de creences. Sabem que és difícil… perquè el Pensament patriarcal es filtra per tot arreu i el sistema patriarcal, basat en una visió androcèntrica de la societat, canvia els seus discursos i les seves estratègies de manera diferent i continuada.

És per tot això que hem de crear les nostres pròpies estructures d’estat, de pensament, d’autoestima i d’apoderament, només juntes i reforçant-nos les unes a les altres ho aconseguirem. Per això, cal a més d’estar presents en totes les organitzacions mixtes, i en tots els grups, cal preservar aquests espais nostres inviolables i… Segurs de solidaritat i sororitat…
per reafirmar-nos, recompondre’ns, i recompensar-nos de les ferides…dels atacs.
Encara que ens ignorin, encara que no ens ajudin econòmicament ni col·laborin amb nosaltres, perquè veritablement nosaltres molestem, molestem a tots els poders.

Som incòmodes, i per això algunes Associacions procuren blanquejar el Feminisme per ser més ben vistes pel poder, i mostrar-se més amables i més dòcils amb el poder. I que els poders les mirin amb bons ulls.

De fet, això connecta molt amb la tradició de les dones… amb la nostra idiosincràsia. Nosaltres les dones ens han obligat i sociabilitat d’acord amb una premissa: sempre ens hem mirat, vist i valorat a través o a partir de les mirades dels homes. Perquè necessitem en el nostre subconscient ser acceptades per ells. Si ho fem, som felicitades i premiades i si no ho fem som penalitzades.
Aquesta Associació, avui, és una de les més valorades i respectades perquè s’ha guanyat la seva legitimitat gràcies a totes les que formeu part i al Talent que es concentra entre totes. Gràcies als nostres objectius, a la nostra visió i a la nostra determinació.

Aquesta Associació persegueix el ferm compromís d’aconseguir l’Objectiu 50/50 de l’Agenda 2030, i per fer el camí ens hem conjurat i ens hem compromès amb el Decàleg de Valors molt clars: Compromís, respecte, colideratge, sororitat—

I no som una Associació ni una patronal amb objectius crematístics, pecuniaris, de mètode patriarcal que només s’organitza per aconseguir interessos, poder, i negocis…

Nosaltres ens hem aplegat per aconseguir uns objectius més suprems d’interès general i comú de la meitat de la població. Per tant, sempre ens hem de preguntar que puc donar jo a tan alt i suprem objectiu… Diners, temps, energia, col·laboració… militància… Per contribuir a uns Objectius per sobre de les nostres petites individualitats …pel damunt de la nostra quotidianitat …, com el senyor de color de la Nassa que li va dir al president John Fitzgerald Kennedy, quan li va preguntar “quina és la seva labor?” …” Jo, president, estic col·laborant per anar a la lluna.”

Però també us vull parlar del camí que fem juntes, i que ens aporta moltes coses bones, a banda dels contactes i negocis, moltes coses importants per al nostre creixement personal. Perquè en les dones, tan necessitades de l’equilibri en les nostres vides, el creixement personal va junt amb el creixement dels negocis”.

Haig de dir que mentre lluitem aplegades per aquest ideal… superior ens convertim amb millors persones i practiquem virtuts, hàbits i desenvolupem pràctiques de lideratge femení… que deixaran impremta en les nostres ments i en els nostres animes… En definitiva, ens convertim en ÉSSERS millors, exemplars i referents per les nostres filles i netes.

Jo puc dir que cada dia aprenc de totes vosaltres i que no soc la mateixa persona que fa set anys.- La Reflexió, el pensament obert, la reflexió, la retroacció, en un PULL immillorable de ments potents és molt important.

Per tant, formar part d’aquest col·lectiu tan potent és tot un privilegi i que m’accepteu com a presidenta per a mi és tot un honor.

No ens preguntem que ens dona l’Associació sinó que aportem nosaltres a aquest Fi Suprem … I aquest ideal d’acabar amb la violència econòmica, física psicològica i social contra les dones.

Gràcies

Anna Mercadé i Ferrando
Presidenta de l’Associació 50/50