Ple absolut al tancament del cicle “Liderant sectors econòmics amb talent femení”

 

El dimecres 12 de desembre es va celebrar a Barcelona Activa la cloenda del cicle “Liderant sectors econòmics amb talent femení”, que va incloure la presentació de l’estudi “Dones en alts càrrecs. Una investigació teòrica i empírica” de Maria Àngels Viladot.

L’acte va tenir una gran acollida, i nombroses dones emprenedores, professionals, directives i predirectives van seguir amb gran interès tant la presentació de l’informe promogut per Barcelona Activa com la taula rodona que va tenir lloc a continuació, amb la mateixa autora; Anna Mercadé i Mar Gaya, presidenta i vicepresidenta de 50a50, respectivament, i Vanesa Carceller, directora general de JLL, com a exemple d’empresària líder referent.

La directora general de Barcelona Activa, Sara Berbel, va presentar el llibre, va lloar aquest cicle que han organitzat conjuntament Barcelona Activa i l’Associació 50a50 per visibilitzar el talent femení i avançar cap a la paritat entre dones i homes, i va insistir en els problemes que tenen les dones per arribar als llocs de presa de decisió, per exemple el sostre de vidre. D’aquí que la institució hagi promogut aquest estudi, en el marc del programa Lidera, adreçat a dones emprenedores i professionals.

“Totes hem d’empènyer per aconseguir el canvi, perquè la desigualtat entre dones i homes no s’arreglarà sola amb el temps, i d’aquí que ens associem a 50a50 i Lidera, ja que la solidaritat no és una virtut, és una necessitat de supervivència”, va afegir Berbel.

Maria Àngels Viladot va presentar el seu llibre, fruit de les entrevistes a 649 dones professionals de diverses empreses de l’àmbit espanyol. També va reflexionar sobre alguns trets característics de les dones en alts càrrecs, com el fet que tendeixen a assimilar-se al voltant del grup majoritari (els homes), el fet que són objecte de prejudicis i discriminació, i el fet que se senten culpables quan no tenen prou temps per a la família. Com a conclusions, va dir que les dones han de superar moltes barreres per arribar a les posicions de decisió, que continuen estant sots-representades en els àmbits de decisió i que encara hi ha molts prejudicis relacionats amb el lideratge femení.

En la taula rodona posterior, es va posar de manifest la importància de l’educació, tant a nenes i nens com a dones, per tal d’evitar que les dones s’autodiscriminin i per ajudar-les a apoderar-se.

Anna Mercadé va recordar que el lideratge individual està caducat i que ara per tenir empreses més sòlides i sostenibles es necessita el colideratge (basat en el lideratge femení del consens, el llarg termini, l’escolta), que és un lideratge transformacional.

“La dona quan arriba a dalt es demana no només què puc fer per millorar la rendibilitat de l’empresa, també què puc fer per millorar les condicions laborals i socials”, va apuntar Viladot.

En aquest sentit, Vanesa Carceller va opinar que la capacitat de lideratge transformacional ara les empreses el valoren i el comencen a buscar en els processos de selecció de personal. Així mateix, va dir que és important que als òrgans de govern de les empreses hi hagi dones, perquè les polítiques d’igualtat de gènere s’apliquen de dalt cap a baix. Com a exemple, va proposar la direcció per resultats i no per presencialisme a la feina, així com l’horari flexible amb l’ajuda d’un bon ús de les noves tecnologies.

L’acte va acabar amb una sessió de networking que va resultar realment profitosa, i on les participants a l’acte van poder compartir impressions sobre el talent femení i el lideratge compartit amb les membres de la junta de 50a50.